V Gorenju Orodjarni zaključili obsežno tehnološko prenovo strojne opreme

Velenje, Slovenija, 4.2.2013

Velenje, 15. januar 2013 – V Gorenjevi hčerinski družbi Gorenje Orodjarna so v lanskem letu zaključili obsežno tehnološko prenovo proizvodnje. Investirali so v tri nove stroje – visokohitrostni 3-osni vertikalni obdelovalni center CNC, stroj za žično erozijo in 5-osni vertikalni obdelovalni center CNC – s katerimi so povečali svojo konkurenčnost, saj so produktivnost v lanskem letu povečali za 8 %,   stroške iz naslova kooperacij pa zmanjšali za polovico v primerjavi z letom 2011. Poleg tega si s prenovljeno tehnološko opremo obetajo nove posle, med drugim tudi vstop v letalsko industrijo.  Skupna vrednost investicij v nove stroje presega 900.000 evrov.

Zahteve kupcev na področju razvoja in proizvodnje industrijskih rodij so vedno bolj kompleksne in da bi jih lahko izpolnjevali, so v Gorenju Orodjarni lani izvedli tri obsežne investicije v tehnološko opremo. Ključna pridobitev za podjetje je 5-osni vertikalni obdelovalni center CNC, s katerim bodo bistveno skrajšali čas obdelave geometrijsko najbolj zahtevnih orodij ter izboljšali natančnost izdelave. Poleg tega nova pridobitev družbi odpira možnost pridobitve poslov v letalski industriji, s katero Gorenje Orodjarna doslej še ni sodelovala. V družbi so danes 5-osni stroj ob prisotnosti sodelavcev in poslovnih partnerjev tudi simbolično zagnali.

 

 

Direktor Gorenja Orodjarne dr. Blaž Nardin je ob predstavitvi novih investicij dejal: »V lanskem letu smo izpolnili zastavljene cilje glede prihodkov in dobičkonosnosti, hkrati pa z obsežno prenovo tehnološke opreme postavili izhodišče za uspešen razvoj Gorenja Orodjarne tudi v prihodnje. Vlaganje v razvoj novih tehnologij in znanje je namreč ključni element pri ohranjanju konkurenčnosti na svetovnem trgu.«

Letošnje leto bo za družbo na področju investicij manj intenzivno, nadaljujejo pa z razvojnimi projekti, s katerimi želijo izboljšati produktivnost in optimizirati stroške. Dva izmed najpomembnejših projektov v letošnjem letu sta avtomatizacija izdelave orodij in izdelava orodij brez odpadkov. Dr. Nardin: »Gre za projekta, s katerima želimo v letošnjem letu izboljšati produktivnost za nadaljnjih 10–15 % in znižati stroške materiala in storitev za 5– 10 % ter tako izboljšati dobičkonosnost poslovanja.«

Gorenje Orodjarna ima 212 zaposlenih in je v 100-odstotni lasti Gorenja. Je druga največja orodjarna v Sloveniji in ena izmed večjih v regiji. Njeni prihodki od prodaje so lani znašali 12,4 milijona evrov. Kar 65 % prihodkov ustvari z orodji za avtomobilsko industrijo, kjer neposredno sodeluje z največjimi proizvajalci vozil in velikimi tujimi dobavitelji avtomobilski industriji. Preostalih 35 % prihodkov ustvari v poslovanju s podjetji iz Skupine Gorenje.

Gorenje Orodjarna je za Gorenje in njegovo osrednjo dejavnost izdelkov za dom eden pomembnejših partnerjev pri razvoju in proizvodnji najzahtevnejših orodij, predvsem za obdelavo pločevine, in merilnih sistemov.