Gorenje Orodjarna prejela zlato priznanje na Mednarodnem Industrijskem sejmu 2019

Celje, 9.4.2019

Na Mednarodnem industrijskem sejmu v Celju je podjetje Gorenje Orodjarna prejela zlato priznanje za progresivno orodje za izdelavo izjemno zahtevnih kosov iz pločevine. Tehnološko izjemno zahtevno orodje je v celoti rezultat lastnega znanja in bodo na njem za naročnika izdelovali serijske izdelke vse do leta 2025. 
Po mnenju strokovne komisije si je Gorenje Orodjarna zaslužila zlato priznanje za svoje progresivno orodje za izdelavo izjemno zahtevnih kosov iz pločevine z natezno trdnostjo 980 MPa. V orodju se hkrati izdelujeta dva izdelka, ki nista povsem simetrična. Dodaten izziv je bil vgradnja sistema za sprotno valjanje navojev v tako trdo pločevino, pri razvoju orodja pa so morali uporabiti najzahtevnejše inženirske metode, konstrukcijske rešitve in površinske zaščite.
Predsednik komisije dr. Gašper Gantar je opisal, kaj vse so upoštevali pri izbiri nagrajencev: »Pri ocenjevanju so bile najpomembnejše tehnične lastnosti, torej kako je izdelek, ki smo ga ocenjevali, tehnično dovršen v primerjavi z izdelki, ki so trenutno na trgu. Druga kategorija je bil ekonomski kriterij, torej tržna zanimivost, kot tretje pa smo upoštevali tudi vpliv na okolje. Lahko rečem, da smo bili pri izbiri zedinjeni in ni bilo nobenih dilem.«
»Nagrada je priznanje sodelavkam in sodelavcem, ki so se trudili na tem projektu osem mesecev. Gre za orodje, ki je v celoti plod lastnega znanja. Orodje ostaja v naši tovarni, na njem bomo serijske izdelke za naročnika izdelovali do leta 2025,« je po prejetju nagrade povedal direktor Gorenja Orodjarne Boštjan Dokl Menih.
Mednarodni industrijski sejem v Celju je največji in najpomembnejši sejem s področij strojegradnje in orodjarstva, varjenja in rezanja v jugovzhodni Evropi. Med več kot 350 razstavljavci je več kot 60 odstotkov tujih podjetij iz skupno 30 držav.