Pločevina

Progresivna in transferna orodja

Gorenje Orodjarna ima dolgoletne izkušnje pri izdelavi orodij za predelavo pločevine v industriji bele tehnike in avtomobilski industriji. Večina projektov je povezanih z orodji za izdelavo vseh vrst sestavnih delov za gospodinjske aparate in avtomobile. Glede na potrebe kupcev in glede na tehnologijo, ki jo naročnik sicer uporablja v proizvodnji, podjetje izdeluje bodisi posamična orodja za ročno prelaganje bodisi orodja za transferne linije ter progresivna orodja.

Progresivna orodja, ki jih izdeluje Gorenje Orodjarna, so še posebej pomembna v avtomobilski industriji. Tovrstna orodja do velikosti 4000 x 1500 mm podjetje izdela na osnovi risbe izdelka ali tridimenzionalnega modela, ki ga posreduje kupec. Na tej osnovi pripravi metodologijo izdelave, ki že lahko vključuje računalniško simulacijo posameznih operacij v orodju. Izdelana orodja so preizkušena na stiskalnici, kjer se že izdelajo tudi manjše serije izdelkov. Tak način izdelave in preizkusa zagotavlja visoko kakovost orodij in možnost takojšne uporabe orodja v serijski proizvodnji.

Transferna orodja za avtomobilsko industrijo do velikosti 6000 x 2000 mm so namenjena izdelavi vseh vrst stiskancev. Tehnologija izdelave je načrtovana v skladu z zahtevami kupca, izdelava orodij pa vključuje tudi izdelavo ustrezne opreme za funkcijo podajanja na transferni liniji. Kadar gre za velike serije in zelo zahtevne stiskance, se najbolj obremenjeni deli orodij zaščitijo z različnimi trdimi prevlekami.